Docente / Trainster

Ruim 35 jaar heb ik (meestal) met veel plezier als talendocente aan HAVO- en VWO-leerlingen in het middelbaar en volwassenenonderwijs les gegeven na mijn studie aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Maar mijn “echte passie” vond ik op mijn 22e toen ik yogalessen ging volgen. Sindsdien volgde en volg ik nog steeds yogalessen bij diverse docenten in binnen- en buitenland, afkomstig van verschillende yoga-opleidingen en blijft mijn enthousiasme groeien.

25 jaar geleden ben ik opgeleid tot yogadocent bij de Samsara Yoga Opleidingen, een traditionele yoga-opleiding van 4 jaar met als specialisatie “bedrijfsyoga”. Met veel plezier geef ik alweer ruim 20 jaar Yogales in Breda-Zuid. Ben lid van de VYN (Vereniging Yogadocenten Nederland), aangesloten bij de Europese Yoga Unie.

Sinds 10 jaar geef ik ook officiële Mindfulness-trainingen: hiervoor ben ik opgeleid bij het Instituut voor Mindfulness (IvM): ben persoonlijk nog steeds dankbaar voor de fijne lessen van deze opleiding en mijn fantastische docenten daar en geef ze graag door via de 8-weekse Basistraining Mindfulness. Als lid van de VMBN eerste categorie (beroepsvereniging van mindfulnesstrainers) vergoeden steeds meer verzekeraars en werkgevers (een groot deel van) de 8-weekse Basistraining Mindfulness (MBSR).

De afgelopen jaren heb ik diverse workshops, nascholingen en retraites gevolgd bij o.a. Edel Maex, Frits Koster, Jotika Hermsen, Paul van Hooijdonk, Joost van den Heuvel, David de Wulf en Jon Kabat-Zinn in Nederland, Frankrijk en India.

De laatste jaren geef ik steeds meer individuele Mindfulnesstrainingen, waarbij ik nog meer het accent kan leggen op de individuele behoeften van de desbetreffende cursist(en): bijvoorbeeld door naast de training ook nog een paar extra adem- en yoga-oefeningen aan te reiken.
Mijn cursisten en ook ikzelf ervaren dit echt als een meerwaarde.

Van augustus 2013 tot en met maart 2020 heb ik een combinatie van Mindfulness, Yoga en Meditatie aan de cliënten van verslavingskliniek Choices GGZ in Breda gegeven.

Van september 2017 tot en met maart 2020 gaf ik ook een Mindfulness-training aan cliënten van Incitare, een instelling voor beschermd wonen met begeleiding.

In december 2019 heb ik de intensieve specialisatie tot “restorative yogadocent” bij Diana van der Gaast met een certificaat afgerond: hier heb ik nog meer geleerd over hoe je via bepaalde oefeningen het lichaam en je geest kan laten herstellen en genezen.

Elke week weer merk ik, dat een combinatie van yoga en mindfulness zo zinvol is en helend kan zijn in allerlei situaties: ik nodig je van harte uit om eens kennis te komen maken en het zelf ook te ervaren.

 

Ellen Hendrickx